De ouder wordende huid

De ouder wordende huid

Gelukkig worden we allemaal ouder. Vaak zijn wij minder blij met de fijne lijntjes in ons gezicht, pigmentvlekken, de droge huid en de dunnere, kwetsbare huid.

Huidveroudering ontstaat door invloeden van buitenaf en het natuurlijke verouderingsproces. Het natuurlijke proces wordt intrinsieke huidveroudering genoemd. Bij extrinsieke huidveroudering spelen invloeden van buitenaf een rol. Deze invloeden zorgen voor een toename in vrije radicalen. Te veel aanmaak van deze radicalen zorgt voor aantasting van de goede cellen.

Ik vertel je meer over deze twee processen en wat je er zelf aan kunt doen.

Intrinsieke huidveroudering
Een slappe en droge huid, fijne lijntjes en een dunne huid. Als je ouder wordt, zul je merken dat je huid kwetsbaarder wordt. Niet bij iedereen verloopt het verouderingsproces van de huid hetzelfde. Erfelijkheid, een tragere stofwisseling en veranderingen in de hormoonhuishouding spelen een grote rol bij dit proces.

Extrinsieke huidveroudering
Huidveroudering wordt versneld door externe factoren. Roken, stress, slaaptekort en UV straling veroorzaken vroegtijdige veroudering door een overmatige aanmaak van vrije radicalen. Je huid voelt dikker en stugger aan en je krijgt diepere rimpels.

Wat voor een impact hebben deze factoren nu op je huid?

 • Roken
  Roken zorgt voor een verminderde doorbloeding, een vitamine C tekort en een verminderde aanvoer van O2 en voedingsstoffen.
 • Stress
  Stress zorgt voor eiwittekort, een verhoogd adrenalinegehalte en het vermeerdert het aantal schadelijke vrij radicalen. Er treedt vroegtijdige huid veroudering op.
 • Slaaptekort
  Door te weinig slaap krijgt je huid onvoldoende tijd om te herstellen waardoor vrije radicalen niet voldoende opgeruimd kunnen worden.
 • UV straling
  Je huid raakt door de UV straling beschadigd en het zelf herstellend vermogen van je huid wordt minder. Pigmentvlekken en een verergering van couperose zijn zichtbare beschadigingen.

Gelukkig kan je zelf veel doen om je huid te beschermen. Zo hebben een gezonde voeding en voldoende nachtrust een positief effect op de aanmaak van antioxidanten. Antioxidanten remmen de aanmaak van vrije radicalen.

Twee voorbeelden van antioxidanten

Melatonine
Het slaaphormoon dat vrije radicalen opruimt. Met voldoende slaap kom je tot rust en heeft je huid voldoende tijd om te herstellen.

Vitamines uit voeding
Vrije radicalen neutraliseer je met vitamines. Vitamines die je lichaam uit voeding kan halen. Vooral vitamine A, C en E zijn belangrijke vitamines tegen veroudering en rimpels.

Je huid kan wel wat hulp gebruiken
Iedereen weet dat er speciale dagcrèmes zijn die je huid beschermen tegen UV straling. Maar UV straling is slechts één van de oorzaken van huidveroudering.

In mijn schoonheidssalon bied ik je speciale behandelingen voor de ouder wordende huid aan. Met verzorgingsproducten die je huid herstellen.

Wil je graag advies over je huid? Stuur mij dan een appje of bel mij even.

oudere huid